Dette kan du ha med i håndbagasjen på fly

hva kan du ha med i håndbagasjen

Hvis du ikke flyr så ofte kan det være vanskelig å vite hva som er lov og hva som er forbudt å ha med i håndbagasjen. Her får du en oversiktlig gjennomgang av reglene.

Det kan være ganske ubeleilig og til med litt pinlig å bli trukket til side i sikkerhetskontrollen fordi det ligger noe i håndbagasjen som ikke må være der.

Sikkerhetspersonalet på flyplassene lar ikke noen feil gå forbi, så det er lurt å være forberedt hvis du vil unngå styr og stell.   

Regler for væske i håndbagasje

Som passasjer på et fly er det begrenset hvor mye væske du kan ta med deg. Ifølge Luftfartstilsynet kan du ikke ha væskebeholdere på mer enn 1 dl.

Det er dessuten verdt å notere seg, at det ikke er lov å ha med beholdere større enn dette, selv om de ikke er fylt helt opp. Beholdere vurderes nemlig ut i fra hvor mye de potensielt kan inneholde.   

En beholder kan f.eks. være en flaske, tube, beger og lignende. Væske omfatter alt flytende som f.eks. vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum, aerosoler (spraybokser) og annet med liknende konsistens.

Når du skal bevege deg gjennom sikkerhetskontrollen må du plassere alle væskebeholdere i en gjennomsiktig plastpose, som til sammen ikke må inneholde mer enn 1 liter i lukket tilstand. Plastposer får du gratis ved sikkerhetskontrollen, men det kan være lurt å ha med seg egen. Det har hendt mer enn en gang at det er tomt.

Regler for barberhøvel og lighter i håndbagasje

Ønsker du å ta med toalettsakene i håndbagasjen?

Toalettsaker inkluderer ofte skarpe gjenstander som du må legge igjen hjemme før avreise. Det er for eksempel ikke lov å ta med neglesaks eller neglefil med bladlengde på mer enn 6 cm.

Det er lov å ta med barberhøvel, men løse barberblader eller barberkniver er derimot ikke lov.

En annen vanlig gjenstand som kan skape problemer for deg i sikkerhetskontrollen er lightere. Her er reglene ganske simple: Du kan ha med deg maks én lighter eller én liten eske fyrstikker.

Elektronikk i håndbagasjen

Du kan fint ta med elektronisk utstyr som PC, mobiltelefon, kamera og nettbrett i håndbagasjen. Slike artikler må imidlertid gjennomlyses separat, og du må derfor legge dem i en egen plastboks når du skal gjennom sikkerhetskontrollen.

Eksempler på ting du IKKE kan ha med i håndbagasjen

Det finnes en rekke gjenstander som absolutt ikke er lov å ta med. Listen over forbudte gjenstander inneholder bl.a.:

  • Kniver med bladlengde over 6 cm. 
  • Foldekniv med ulike verktøy er forbudt dersom den inneholder bor, knivblad lengre enn 6 cm, meisel eller skrujern lengre enn 6 cm, eller sag.
  • Verktøy: brekkjern, bor, sag, blåselampe, boltpistoler og spikerpistoler. 
  • Skarpe eller spisse verktøy (blad/skaft over 6cm) er derfor forbudt.
  • Alle gjenstander som fra produsenten er klassifisert som farlig gods.
  • Lekevåpen, etterligninger og imitasjoner som kan forveksles med reelle våpen.
  • Hårkammer som ser ut som en springkniv når den er foldet.
  • Balltre.
  • Sprettert.
  • Gjenstander med en skarp spiss.

Du kan lese mer om forbudte gjenstander hos Luftfartstilsynet her.

Har du bruk for en ny kabinkoffert eller toalettmappe til reisen? Besøk vår nettbutikk hvor vi har et stort utvalg av kofferter, bagger, sekker og annet reiseutstyr.

 

Dette innlegget ble først publisert på KOFFERTEKSPERTEN.